Home > artikelen > Welke plantensoorten bestaan er allemaal?

Elke plant is verschillend en heeft een andere verzorging nodig om goed te kunnen groeien. Gelukkig zijn er wel plantensoorten die veel op elkaar lijken. De verschillende soorten vind je hieronder, met een korte uitleg. In onze grondwijzer  zie je welke plant welke grond nodig heeft.

Perkplanten
Perkplanten zijn eenjarige planten die speciaal gekweekt worden om de tuin, het terras of het balkon op te fleuren. Denk aan Geraniums, Petunia’s en Fuchsia.

Terrasplanten
Planten die je op je terras houdt! Vaak kunnen ze goed tegen de zon en doen ze het goed in een pot. Voorbeelden zijn de Mandevilla, Vlinderlavendel, Hortensia en Sterjasmijn.

Eenjarige potplanten
Eenjarige planten bloeien binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Denk aan Begonia’s, Petunia’s, Afrikaantjes en Viooltjes.

Mediterrane planten
Mediterrane planten zijn planten die je veel rond de Middellandse Zee tegenkomt. Denk aan de Toscaanse Jasmijn, Afrikaanse Lelie, Trompetbloem, Passiebloem, Eucalyptus, Olijfbomen, Vijgenbomen en Lavendel.

Kamerplanten
Binnen wordt grond (door verwarming) sneller droog. Daarom is voor kamerplanten een speciaal, luchtig mengsel nodig, wat het vocht vasthoudt en afgeeft aan de plant.

Cactus- en vetplanten
Vetplanten komen uit droge gebieden en stellen andere eisen aan de grond dan kamerplanten. 

Rozen en heesters
Voor rozen en heesters gebruik je het liefst Culvita Rozengrond, maar je kan ook met Culvita Aanplant Universeel uit de voeten.

Vaste planten, grassen en varens
Vaste planten zijn tuinplanten die ieder jaar weer opkomen in de tuin, zoals Lavendel, Asters en Kattenkruid. Vaste planten, grassen en varens hebben dezelfde behoeften als het om grond gaat.

Kuipplanten
Een kuipplant is een plant die traditioneel in een oranjerie thuishoort. Zoals de naam suggereert worden kuipplanten in een kuip gehouden, zodat de plant verplaatst kan worden. Vaak zijn het van oorsprong (sub)tropische planten.

Zuurminnende planten
Zuurminnende planten zijn planten die houden van een zure bodem. Welke planten dat zijn, lees je hier.

Groenten- en kruidenplanten
Denk aan Tomaten-, Courgette-, Komkommer-, Basilicum- en Tijmplanten. Omdat je een deel van de plant eet, is het belangrijk dat je hiervoor speciale grond (zoals Culvita Bio-Moestuingrond) gebruikt.

Fruit- en laanbomen
Appel- en Perenbomen, maar ook Eiken, Berken en Platanen. Met andere woorden: bomen die vaak langs lanen, wegen en straten staan.

Buxus en hagen
Hagen zijn struiken of bomen die bij elkaar staan om een tuin(deel) af te scheiden. Dat kunnen Buxus zijn, maar ook Meidoorns, Vuurdoorns, Haagbeuken, Esdoorns of andersoortige haagplanten.

Zaaien en stekken
Om nieuwe planten te zaaien en te stekken, heb je speciale grond nodig.

Grond nodig? Ga naar het Culvita-verkooppunt bij jou in de buurt.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?