Een goed gemaaid gazon is groener, is voller en heeft minder last van onkruid en mos. Groei begint bij Culvita. Maar dus ook bij maaien, als het om je gazon gaat! Hoe je dat aanpakt, lees je in deze checklist.
Kies een maaier die bij je (gazon) past
Een robot, maaier op accu of benzine, een elektrische grasmaaier of een handmaaier: welke kies je? Wil je er meteen een work-out van maken, dan zou je de laatste kunnen proberen. Lekker goedkoop en prima voor kleinere gazons, maar als je een groter gazon hebt kies je waarschijnlijk liever voor een automatische variant. Een elektrische maaier kan handig zijn als je een stopcontact in de buurt hebt. Heb je dat niet, dan kan een maaier op accu of benzine handig zijn. Dan heb je ook niet zo’n onhandig snoer in de weg liggen. Wie het maaien liever aan ‘iemand’ anders overlaat, kies voor een robotmaaier. Het is wel verstandig om kleine hoekjes of ronde vormen nog even na te maaien; een robot is vooral handig voor grote, rechte stukken.
Maai vaak genoeg
Hoe vaak je je gras moet maaien, hangt af van de temperatuur. Gras groeit al bij een bodemtemperatuur van 5 tot 8 graden. Het groeit het snelst als de temperatuur rond de 15 graden is. Als het hoogzomer is, loopt de groei wat terug en vanaf 25 graden groeit gras helemaal niet meer. Houd de temperaturen dus in de gaten, maar doorgaans kun je het volgende aanhouden:
- Mei t/m augustus: één tot twee keer per week.
- Vanaf september: één keer in de tien dagen.
- In koudere maanden (vanaf november ongeveer): alleen maaien als de temperaturen iets oplopen.
Wist je trouwens dat hoe vaker je het gras maait, hoe ‘breder’ het groeit? Dat zorgt voor een mooi vol gazon.
Maai op het juiste moment
Eigenlijk kunnen we het beter hebben over de momenten dat je beter níét kan maaien. Dat is op de volgende momenten:
- Als de volle zon op het gras schijnt; het gras kan dan uitdrogen.
- In de winter of als nachtvorst wordt voorspeld.
- Als het gras nat is.
Zorg voor de juiste hoogte
De juiste hoogte draait om balans. Maai je het te kort, dan wortelt het gras minder diep. Is gras te lang, dan komt er minder licht bij de bodem waardoor je gazon dun en geel kan worden. Houd vier centimeter aan in mei t/m augustus (zolang het niet te droog en te heet is) en kies in maart, april, september en oktober voor iets hoger gras. Gras van een speelgazon kan je iets hoger houden dan gras van een siergazon.
Extra tips:
- Vang je gemaaide gras meteen op, zodat het je gazon niet bedekt.
- Maai elke keer een andere kant op. Het gras groeit namelijk in de richting waar het naartoe gemaaid wordt. Maai je altijd in dezelfde richting? Dan gaat het gras op den duur plat liggen.
- Bemest het gazon met Culvita Organische Meststof voor sterkere wortels en om het gras beter te laten groeien.
- Sproei het gazon in de zomermaanden, en doe dat extra vaak (ongeveer twee keer per week) als de temperaturen oplopen (vanaf 26 graden).
Potgrondkiezer
Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?