Home > artikelen > Nieuw: Potgrond veenvrij

Veenmosveen wordt in veel potgrondmengsels als basis gebruikt. Het is jong witveen wat hoofdzakelijk uit de Baltische Staten komt. Veenmosveen wordt gewonnen in het bovenste gedeelte van een veenpakket, is licht van kleur en licht van gewicht. Het is zeer goed in staat om water op te nemen en dit vast te houden. Kenmerkend voor Veenmosveen is dat het een lage zuurgraad (pH) heeft en geen voedingsstoffen bevat. Dit maakt het perfect geschikt voor potgrond aangezien het materiaal op die manier gemakkelijk aan te passen is naar het gewenste niveau van iedere plant. Deze eigenschappen zijn zeer belangrijk voor een potgrond. Er is vooralsnog geen grondstof gevonden wat dezelfde eigenschappen heeft, maar door een combinatie te maken van verschillende grondstoffen komen we heel ver. En dat is bij onze eerste Culvita Potgrond Veenvrij gelukt!

Circulaire grondstoffen
Culvita Potgrond Veenvrij is samengesteld uit circulaire grondstoffen en bevat geen veen/turf. De hoofdbestanddelen zijn o.a. Biovezel, compost en houtvezel. Deze samenstelling zorgt voor een luchtige structuur waardoor de wortels van de plant zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ook is er Lavameel toegevoegd wat bijdraagt aan een betere weerstand tegen ziekten en plagen. De toegevoegde organische mest heeft een werking van 60-90 dagen.

Koeienpoep
Culvita maakt als enige potgrondbedrijf gebruik van Biovezel. Deze unieke grondstof is 100% circulair en komt van Nederlandse bodem. Het wordt namelijk gemaakt van de dikke fractie van, jawel, koeienpoep! Bij het legen van de mestput bij de boer vindt er een scheiding plaats. Dit kan op verschillende manieren plaats vinden. Bij de scheiding ontstaat er een dikke fractie en een dunne fractie. De dikke fractie komt op een hoop terecht waarna het product in een trommel gaat om verhit te worden naar 70 graden. Dit proces is nodig om alle schadelijke bacteriën en eventuele ziektes te doden. De Biovezel wordt een uur op 70 graden verhit en is dan gehygiëniseerd en veilig te gebruiken! De Biovezel houdt vocht vast en is in staat ook weer vocht af te geven. Een belangrijke eigenschap voor een potgrond! Door de vezelige aard van de Biovezel maakt het de potgrond lekker luchtig waardoor de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door de verwerking van de dikke fractie bevat de Biovezel amper meststof waardoor dit wel toegevoegd moet worden aan de potgrond. Dat is niet erg omdat zo de controle behouden wordt op de waardes van de potgrond.

Uitdagingen toepassen potgrond veenvrij

  • Veen is een buffer voor water en meststoffen. Als de plant het nodig heeft dan kan die gebruik maken van deze buffer. De veenvrije potgrond mist een natuurlijke buffer voor water en meststoffen. Hierdoor spoelt de toegevoegde organische meststof eerder uit bij watergiften en zware regenbuien. Het kan dus noodzakelijk zijn om eerder bij te mesten.
  • De grond kan sneller uitdrogen, dus dat betekent dat er meer water gegeven moet worden
  • De potgrond kan warm aanvoelen. Dit is niet erg! De combineerde grondstoffen van de grond kunnen nog een beetje nawerken en dit kan warmte creëren. Dit doet niet af aan de kwaliteit.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact met ons op door of te bellen naar 071-3419013 of een e-mail te sturen naar info@culvita.nl. Uiteraard kunt u voor meer informatie ook bij uw vertegenwoordiger terecht. Bekijk hier de productpagina.

Aanbevolen product(en)

Culvita Organische Siergrassen en Bamboe Meststof

Meer informatie over dit product

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?