Home > artikelen > Dit hebben jouw (witte) asperges nodig

Kweek je zelf witte asperges? Dan geven we je graag wat tips om ze het best te laten groeien en het langst lekker te houden.

Grond
Witte asperges kweek je het beste in luchtige zandgrond. Is de grond in jouw tuin erg stevig? Dan kan je een mengsel van compost en zand toevoegen. Het is gebruikelijk om asperges op heuvels te kweken. Dit zorgt voor een goede afwatering. Aspergeplanten houden namelijk niet van veel water. Ook zijn ze geen liefhebber van een zure grond. Het toevoegen van kalk helpt om de zuurgraad naar beneden te brengen.

Plek in de tuin
Asperges zijn echte zonnebaders. Zet ze dus op een zonnige plek, in een grond die waterdoorlatend is. In verband met ziektes is het af te raden om asperges te planten op een plek waar eerder asperges hebben gestaan.

Bemesting
Stikstof is niet echt nodig, maar asperges kunnen wél wat extra kali gebruiken. Hiervoor kun je onze najaarsmeststof gebruiken. Hier zit namelijk extra kali in. Na het steken (oogsten) van de asperges is het verstandig om ze wat extra voeding te geven, om de planten te laten herstellen. Bevat je tuin een zure bodem? Dan is het verstandig om af en toe wat extra kalk toe te voegen.

Oogsten
Witte asperges worden groen zodra ze boven de grond komen. Dat willen we niet, dus moeten ze vóór die tijd geoogst worden. Je moet er dus op tijd bij zijn en regelmatig kijken of er al asperges zijn die goed zijn. Je herkent de komst van een oogstbare stengel aan de barstjes in de grond. Het is handig om bij het oogsten een aspergesteker te gebruiken.

Bewaren
Het allerlekkerst zijn asperges op de dag dat je ze oogst. Bewaren kan enkele dagen. Doe dat in de groentela in de koelkast en wikkel de asperges in een vochtige doek. Voordat je ze gaat klaarmaken, kan je ze een uur in koud water leggen. Zo frissen ze weer op!

Eet smakelijk!

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?