Home > artikelen > Aanplanten in 5 stappen

Het najaar is hét moment om nieuwe planten en bomen aan te planten. Of om de bomen en planten die al in je tuin staan, te verplanten. De grond is dan nog warm van de zomer. Daardoor slaan de planten voor de winter beter aan en daar heeft je boom of plant in het voorjaar profijt van! Een ander voordeel aan het najaar is dat er genoeg regen valt. Win-win dus! Hoe je te werk gaat, lees je hieronder.

Stap 1: maak het gat groot genoeg
Je begint met het maken van een gat op de plek waar je de plant wil planten. Dit gat moet groter zijn dan de wortelkluit.

Stap 2: verbeter de grond
Een net aangeplante plant of boom is kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om de grond te verbeteren. Dat doe je door de uitgegraven grond te mengen met Culvita Aanplantgrond; één deel aanplantgrond met één deel uitgegraven grond. Vul het gat op met aanplantgrond, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de kluit.

Stap 3: plaats de plant in het gat
Zet de plant op de juiste hoogte in het plantgat en zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is aan het niveau van de grond.

Stap 4: dicht het gat
Dicht het gat met Culvita Aanplantgrond. Houd er rekening mee dat de losse grond rond de plant nog iets inzakt en gebruik daarom wat meer grond dan je denkt nodig te hebben. Vaak worden planten te hoog geplant, waardoor de wortelkluit uitdroogt. Druk de grond aan, zodat de plant stevig staat en de wortels goed contact kunnen maken met de grond.

Stap 5: geef genoeg water
Sproei de grond lekker nat. Als je in het najaar plant, hoef je dit waarschijnlijk niet vaak te herhalen omdat het genoeg regent. Is het nog erg droog? Zorg dan dat je regelmatig bijsproeit. Dit geldt ook voor groenblijvende planten (planten die het hele jaar door bladeren hebben), omdat deze vocht blijven verdampen via de bladeren.

Culvita Aanplantgrond
Culvita Aanplantgrond bevat een biologische basisbemesting om de plant te voeden, kalk voor een goede zuurgraad van de bodem en RhizoPlus om voedsel en water sneller op te nemen. Door deze samenstelling wordt het bodemleven verrijkt waardoor de bodemstructuur en wortelvorming verbeteren. Hiermee zorgt Culvita Aanplantgrond ervoor dat je nieuw aangeplante en je verplante bomen en planten een goede start krijgen!

Let op: Culvita Aanplantgrond is niet geschikt voor zuurminnende planten. Daarvoor gebruik je Culvita Aanplantgrond Zuurminnend. Lees hier welke planten ‘zuurminnend’ zijn.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?